Artykuł ma charakter edukacyjny i nie stanowi i nie zastępuje porady medycznej.
Jednym z głównych zarzutów wobec kwasu fitynowego jest jego zdolność do wiązania minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez i wapń, tworząc związki zwane fitynianami. Te związki są trudno przyswajalne przez nasz organizm, co może prowadzić do zmniejszenia biodostępności tych ważnych minerałów. Z tego powodu kwas fitynowy jest często nazywany "antyodżywczym" składnikiem.
Kwas fitynowy jest jednym z najlepiej poznanych antyskładników odżywczych. Występuje on praktycznie we wszystkich roślinach. Szczególnie wysokie stężenie osiąga w ziarnach, nasionach, orzechach i roślinach bulwiastych. Ma zdolność do znacznego ograniczenia wchłaniania wielu minerałów. Są to m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź. Dodatkowo ogranicza on wydzielanie enzymów trawiennych takich jak amylaza, pepsyna, czy też trypsyna. Ma również zdolność do akumulacji metali ciężkich ze środowiska. Z drugiej strony, wyizolowany cechuje się istotnym działaniem przeciwnowotworym. Dowiedz się więcej o tym ciekawym związku!
Kwas Fitynowy wykazuje także duży potencjał usuwania jonów metali ciężkich. Zastosowanie immobilizowanego kwasu fitynowego może znaleźć szerokie zastosowanie w przemysłowych systemach oczyszczania wody. Dzięki zdolności do efektywnej adsorpcji jonów metali ciężkich, takie systemy mogą przyczynić się do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska i ochrony zasobów wodnych.
Ponad połowa światowej populacji cierpi na niedobory mikroelementów, a jedna trzecia ludzi na świecie zmaga się z anemią i niedoborem cynku. Niedobory żelaza i cynku są poważnymi problemami zdrowotnymi na całym świecie. Kwas fitynowy, będący główną formą magazynowania fosforu w zbożach, roślinach strączkowych, nasionach oleistych i orzechach, jest znany jako inhibitor żywieniowy, który chelatuje mikroelementy i uniemożliwia ich biodostępność dla zwierząt monogastrycznych, w tym ludzi, ponieważ nie mają oni enzymu fitazy w swoim przewodzie pokarmowym. Opracowano kilka metod mających na celu zmniejszenie zawartości kwasu fitynowego w żywności i poprawę jej wartości odżywczej, która jest obniżana przez ten antyodżywczy składnik. Metody te obejmują poprawę genetyczną oraz różne metody wstępnej obróbki, takie jak fermentacja, namaczanie, kiełkowanie i obróbka enzymatyczna z zastosowaniem enzymu fitazy. Biofortyfikacja podstawowych upraw z wykorzystaniem nowoczesnych technik biotechnologicznych może potencjalnie pomóc w łagodzeniu problemu niedożywienia w krajach rozwijających się.
Przeprowadzono badania podwójnych izotopów u ludzi bogatych w żelazo w celu oceny wpływu kawy na wchłanianie żelaza niehemowego. Filiżanka kawy zmniejsza wchłanianie żelaza z hamburgera o 39% w porównaniu do 64% w przypadku herbaty, która jest silnym inhibitorem wchłaniania żelaza. Po wypiciu filiżanki kawy kroplowej lub kawy rozpuszczalnej do posiłku składającego się z półoczyszczonych składników, wchłanianie zmniejszało się odpowiednio z 5,88% do 1,64 i 0,97%, a gdy moc kawy rozpuszczalnej podwoiła się, procentowa absorpcja żelaza spadła do 0,53 %. Nie stwierdzono zmniejszenia wchłaniania żelaza w przypadku spożycia kawy 1 h przed posiłkiem, ale taki sam stopień hamowania jak w przypadku jednoczesnego spożycia zaobserwowano w przypadku wypicia kawy 1 h później.[2]
Kwas fitynowy jest silnym inhibitorem wchłaniania żelaza natywnego i wzbogaconego, a niska absorpcja żelaza z uzupełniających pokarmów na bazie zbóż i/lub roślin strączkowych jest głównym czynnikiem etiologicznym niedoboru żelaza. Defitynizacja żywności jest technicznie możliwa, ale ponieważ kwas fitynowy ma silne działanie hamujące w niskich stężeniach, zaleca się całkowitą degradację enzymatyczną. Wykazano, że całkowita defitynizacja uzupełniającej żywności na bazie zbóż i roślin strączkowych zwiększa procent wchłaniania żelaza aż 12-krotnie (0,99% do 11,54%) w badaniu dotyczącym pojedynczego posiłku, gdy żywność została rozpuszczona w wodzie. [1]
Kwas askorbinowy jest silnym reduktorem, który może zwiększać wchłanianie żelaza, szczególnie żelaza niehemowego, które znajduje się w produktach roślinnych.
Warto pamiętać, że kwas fitynowy występuje w żywności, która jest także źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zbilansowana dieta, która uwzględnia różnorodność pokarmów, może zminimalizować potencjalne negatywne skutki działania kwasu fitynowego. Regularne spożywanie namoczonych, kiełkowanych lub fermentowanych nasion, orzechów i zbóż może pomóc w optymalnym wykorzystaniu minerałów i innych składników odżywczych zawartych w tych produktach.
Kwas fitynowy jest naturalnym związkiem chemicznym występującym w roślinach, który ma zarówno korzystne właściwości zdrowotne, jak i potencjalne wady związane z absorpcją minerałów. Zrozumienie, jak go spożywać w kontekście zrównoważonej diety, może pomóc w pełnym wykorzystaniu jego korzyści zdrowotnych, minimalizując jednocześnie jego potencjalne negatywne skutki.
mistrz bioenergoterapii
Telefon / WhatsApp: 48 732 283 884Jestem mistrzem bioenergoterapii, doświadczonym uzdrowicielem terapeutą, mistykiem, podpowiadam o sposobach świadomego życia, ale przede wszystkim jestem człowiekiem, który poświęcił się życiowej pasji, jaką jest pomoc ludziom w odzyskaniu zdrowia i szczęścia. Ukazuję świat z nowej perspektywy, zachęcając do zmiany, zaczynając od własnego małego kawałka świata. - sprawdź działania uzdrawiające
Artykuły » Porady, wskazówkiNiedziela 16 czerwca 2024
0.018091 sec
Bieżąca strona jest artykułem informacyjnym. Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą Zdroju Życia. W celu ustalenia terminu konsultacji prosimy o kontakt.
Polecane strony