Jedz co najmniej 4 jajka każdego dnia. Oto dlaczego i CO zyskasz / prof. Grażyna Cichosz
-
mistrz bioenergoterapii
Telefon / WhatsApp: 48 732 283 884Jestem mistrzem bioenergoterapii, doświadczonym uzdrowicielem terapeutą, mistykiem, podpowiadam o sposobach świadomego życia, ale przede wszystkim jestem człowiekiem, który poświęcił się życiowej pasji, jaką jest pomoc ludziom w odzyskaniu zdrowia i szczęścia. Ukazuję świat z nowej perspektywy, zachęcając do zmiany, zaczynając od własnego małego kawałka świata. - sprawdź działania uzdrawiające
Artykuły » Zdrowie na talerzuCzwartek 20 kwietnia 2023
0.028936 sec
Komentarze i przypisy
Sprawdź poprzednie rozmowy z Profesor Grażyną Cichosz: https://ketocentrum.com/podcast/
Bezpłatne e-booki i wykłady do pobrania TUTAJ: https://ketocentrum.com/start/
Bibliografia:
Trziszka T.: Budowa i skład chemiczny jaja. W: Jajczarstwo. Red. T. Trziszka. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2000 Parchem
K., Bartoszek A.: Fosfolipidy oraz produkty ich hydrolizy jako żywieniowe czynniki prewencyjne w chorobach cywilizacyjnych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2016, 70: 1343 – 1361
Ambroziak A., Cichosz G.: Fosfolipidy mleka jako nutraceutyk. Polski Merkuriusz Lekarski, 2013, XXXIV (199): 62-66
Cichosz G.: Jaja – kwintesencja zdrowia. Optymalni 2018, 3/223: 4 - 9
Kritchevsky S.B., Kritchevsky D.: Egg consumption and coronary heart disease: an epidemiologic overview. J. Am. Coll. Nutr., 2000, 19, 549-555.
Choi I, Jung Ch, Choi H. Effectiveness of phosvitin peptides on enhancing bioavailability of calcium and its accumulation in bones. Food Chemistry 2005; 93: 577-583.
McNamara D.J.: Egg xantophylls and health implications. In: The Amazing Egg. Eds.: J.S. Sim, H.H. Sunwoo. University of Alberta, Edmonton, Canada, 2006, pp. 95-11
Moeller S.M., Jacques P.F., Blumberg J.B.: The potential role of dietary xanthophylls in cataract and age-related macular degeneration. J. Am. Coll. Nutr., 2000, 19, 522-527.
Kovac-Nolan J., Philips M., Mine Y.: Advances in the value of eggs and egg components for human health. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 8421-8431.
Scenariusz filmu:
0:00-1:58 Wstęp
1:59-4:28 Dlaczego jajka przez wiele lat były dyskredytowane?
4:29-7:55 Jajka, jako najdoskonalszy twór natury?
7:56-9:58 Z czego wynika wysoka wartość odżywcza jaj?
9:59-12:32 Funkcje biologiczne białek obecne w jajkach.
12:33-16:38 Czy wszystkie białka jaj są bioaktywne w organizmie człowieka?
16:39-23:55 Wartość biologiczna tłuszczu i białek w jajach.
23:56-30:48 Czy nadmiar jajek mógłby nam szkodzić?
30:49-35:05 Czy cholesterol zwiększa ryzyko miażdżycy?
35:06-40:53 Jaki jest sens farmakoterapii w celu obniżenia cholesterolu?
40:54-44:55 Które witaminy w jajkach są szczególnie dla nas cenne?
44:56-47:34 Związki mineralne i pierwiastki śladowe w jajkach.
47:35-54:32 Wpływ jaj na nasze zdrowie.
54:33-58:32 Dzienne zapotrzebowanie na fosfolipidy.
58:33-1:02:18 W jakiej formie jajka są najzdrowsze?
1:02:19-1:04:00 Czy mycie jajek ma sens?
1:04:01-1:08:35 Duże spożycie jajek = rezygnacja z mięsa?
1:08:36-1:11:07 Niskie spożycie jaj zwiększa zachorowalność?
1:11:08-1:13:05 Komu mają służyć powszechne zalecenia żywieniowe?
1:13:06-1:14:18 Zakończenie