Artykuł mają charakter edukacyjny i nie stanowi i nie zastępuje porady medycznej.
Natura danej reakcji wskazuje na to, który etap życia ulega uzdrowieniu. Reakcje odczuwane są podobnie do pierwotnej choroby lub emocjonalnego urazu, ale zazwyczaj występują w mniejszym stopniu. Jeśli taką reakcją jest emocjonalny wybuch - na przykład gniewu - towarzyszące mu odczucia będą przypominały jakiś przeżyty wcześniej napad gniewu, nawet jeśli obecny gniew wydaje się „spowodowany” przez inne okoliczności. Objawy na poziomie fizycznym także mogą być przypomnieniem przeżytych dawniej stanów. Jeśli w okresie dzieciństwa dana osoba cierpiała na przewlekły ból gardła, reakcja ozdrowieńcza może obejmować jedno- lub kilkukrotne wystąpienie bólu gardła, co będzie świadczyć o usunięciu wszelkich pozostałości, jakie nagromadziły się w wyniku pierwotnej (-nych) infekcji.
Z pewnością każdy by wolał, żeby reakcje ozdrowieńcze były minimalne lub żeby w ogóle nie występowały. Jednak według tradycyjnej medycyny japońskiej: jeśli nie ma meigan (reakcji ozdrowieńczej), nie ma też leczenia. Większość reakcji spowodowana jest oczyszczaniem się organizmu z toksyn.
Zewnętrzne objawy procesu usuwania trujących substancji mogą być ciężkie lub umiarkowane, zależnie od umiejętności regulowania przebiegiem oczyszczania.
Przykłady reakcji ozdrowieńczych:
Większość reakcji ozdrowieńczych, włączając w to ból i rozmaite wydzieliny, będzie trwała krócej niż tydzień, chociaż niektóre objawy czasami występują dłużej. Ponieważ w owym czasie ciało będzie w mniejszym stopniu potrzebowało funkcji układu seksualno-rozrodczego, najdłużej może trwać przywracanie energii seksualnej i wznowienie procesu miesiączkowania. Nie zaleca się, aby kobiety będące w ciąży dokonywały drastycznych zmian w swojej diecie, ponieważ gwałtownie uwolnione toksyny mogą uszkodzić płód; w ogóle jakikolwiek szok dla organizmu może wywołać odruchowe poronienie. Ciężarne mogą oczywiście całkiem bezpiecznie powstrzymywać się od przyjmowania skrajnie działających produktów, takich jak używki i wysoko oczyszczone, przesycone chemią pokarmy.
Chlorofil a okres przejścia na nową dietę.
Kiedy podczas reakcji ozdrowieńczych do organizmu zostaną uwolnione toksyny, zastosuj oczyszczające pożywienie, które pomoże złagodzić ten proces: warzywa, owoce oraz kiełki nasion, zbóż i roślin strączkowych. Jeśli pojawia się wychłodzenie i osłabienie, gotuj wszelkie pokarmy oczyszczające, a także stosuj je w mniejszej ilości. Kiedy zmienia się dietę na wzorowaną na wegetariańskim sposobie odżywiania, niewielkie ilości pożywienia bogatego w odżywcze białka pomogą złagodzić szok, jaki w organizmie może spowodować odstawienie produktów pochodzenia zwierzęcego. Zasobne w chlorofil produkty działają szczególnie korzystnie, ułatwiając oczyszczanie z pozostałości toksyn zwierzęcych, budując nową krew i wspierając odnowę komórek. Podczas występowania reakcji ozdrowieńczych okresu przejściowego można normalnie stosować wszelkie zielone warzywa. Trawy zbożowe i mikroalgi to produkty spożywcze, które zawierają połączenie regeneracyjnych cech chlorofilu i białek.
Pożywienie przeciwdziałające toksynom
Pewne powszechnie występujące pokarmy są przez medycynę chińską uznawane za neutralizatory toksyn. Do pokarmów tych zalicza się: tofu, proso, fasolkę mung, fasolkę adzuki, czarną soję, buraka liściastego (boćwina szerokoogonkowa), rzodkwie, rzepy i figi. Produkty te mogą być stosowane według uznania podczas okresu przejściowego, a szczególnie wówczas, gdy wystąpią reakcje ozdrowieńcze (o ile pożywienie jest wtedy w ogóle tolerowane).
Sól i ocet także działają odtruwająco i w tym celu są często stosowane zarówno na Zachodzie, jak i na Wschodzie. Są to jednak mocno działające substancje i powinny być przyjmowane z ostrożnością, przede wszystkim jako środek na problemy trawienne. Zazwyczaj nie spożywa się soli bezpośrednio, nawet w celach leczniczych. Sól powinna być rozpuszczona w pokarmach lub wodzie albo przyjmowana w postaci słonych przystawek. Jednorazowa dawka octu z cydru jabłkowego to łyżeczka octu rozpuszczona w 1/3 filiżanki wody (w przypadku zatrucia pokarmowego można przyjąć nierozpuszczony ocet jabłkowy). Nie zaleca się zwyczajowego używania soli i octu w przypadku zaburzeń pokarmowych. Lepiej zamiast tego starać się przezwyciężyć złe nawyki żywieniowe.
Najsilniejsze reakcje spowodowane przejściem na nową dietę pojawiają się w ciągu pierwszych sześciu miesięcy, chociaż faktycznie ważniejsze reakcje mogą wystąpić dopiero po latach. U ludzi starszych lub osłabionych zmiany wzorców odżywiania powinny być przeprowadzane w wolniejszym tempie, poprzez stopniowe zastępowanie pokarmów o złej jakości lepszymi oraz zmniejszanie spożycia pokarmów o działaniu osłabiającym.
Proporcje (wagowe) diety opartej na zbożach i warzywach gwarantują taki sposób odżywia, który dostarcza bogactwa błonnika, minerałów i witamin, zawiera umiarkowaną ilość białek odpowiednią ilość tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów nasyconych. Ludność, wśród których dominuje taki sposób odżywiania, charakteryzuje względnie mniejsze występowanie chorób nowotworowych i chorób serca oraz dłuższe życie.
35 - 60% | ZBOŻA: pełne zboża, kasze, kiełki zbóż i produkty mączne |
20 - 25% | WARZYWA: zielone, skrobiowe, niskoskrobiowe; wodorosty i mikroalgi |
5 – 15% | ROSLINY STRĄCZKOWE: fasole, groch, soczewice, kiełki roślin strączkowych, tofu, miso itp. |
5 – 15% | OWOCE oraz małe ilości ORZECHÓW i BOGATYCH W OLEJE NASIONA |
0 – 10% | POKARMY ZWIERZĘCE: nabiał, jajka, ryby, drób oraz mięso ssaków |
Artykuły » Zdrowie na talerzuCzwartek 17 listopada 2022
Bieżąca strona jest artykułem informacyjnym. Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą Zdroju Życia. W celu ustalenia terminu konsultacji prosimy o kontakt.
Polecane strony