Gość

Enzymy oczyszczają i odmładzają organizm

» Artykuł z cyklu » Porady, wskazówki

Artykuł informacyjny nie jest ofertą Zdroju Życia

Piwo Królewskie z kasztana - artykuł powiązany

Pod pojęciem enzymów rozumie się produkty czynności życiowych organizmów jednokomórkowych. Dzielimy je na dwie przeciwstawne klasy: enzymy pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Enzymy pochodzenia zwierzęcego powstają z reguły na skutek zastosowania bakterii drożdżowych, a także bakterii pałeczek kwasu mlekowego. Bakterie drożdżowe pobierane są z jelit zwierząt roślinnych, na przykład: owcy, kozy, krowy, zebry, renifera, dzika, łosia, żubra, suhaka i innych.

Różne bakterie drożdżowe są w stanie przetwarzać białka roślinne z roślin. Na przykład wszystkim znane drożdże świetnie przetwarzają białka pszenicy i niektórych innych zbóż, a drożdże z dzika mogą przetwarzać białka żołędzi, kasztanów i kukurydzy. Chleb z kukurydzy bez drożdży z dzika jest niemożliwy do przygotowania tak, aby był pożyteczny dla człowieka.

Enzymy na bakteriach mlecznych od dawien dawna stosowane były w celach leczniczych. Na przykład mleko krowie pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się masą twarogową z serwatką. Bakterie serwatkowe podczas zażywania wewnętrznego korzystnie wpływają na nasz organizm.

Jak polepszyć lecznicze właściwości serwatki? Nalezy rozmnażać bakterie mleczno-serwatkowe w środowisku, w którym występują rośliny lecznicze. Weźmiemy serwatkę mleczną, dodamy do niej cukier i zioło, na przykład glistnik jaskółcze ziele (glistnik jest bardzo trującą rośliną), to uzyskamy środowisko, w którym występują trujące alkaloidy. W tym srodowisku są w stanie przeżyć wyłącznie silne bakterie. Szczególnie dobrze dają sobie radę z takim niekorzystnym środowiskiem bakterie mlczne z serwatki koziego mleka. Dawno zauważono już, że kozy zjadają ziele glistnika z dużym apetytem. W ten sposób bakterie mleczne powstałe w niekorzystnym dla słabych bakterii srodowisku stają się niezwykle lecznicze.

Każdy może w warunkach domowych przygotowac pożyteczne enzymy na bakteriach mlecznych. Oto jeden z możliwych przepisow.

Jaskółcze ziele - GlistnikBierzemy: trzy litry serwatki mlecznej, cukier do zakiszenia, szklankę suszonego lub świeżego pokrojonego ziela glistnika (najlepiej brać źdźbło i liście).

Ziele umieszczamy w woreczku z gazy i przy pomocy obciqżnika [kamyka] umieszczamy je na dnie słoja. Jeśłi serwatka mleczna podczas wytrącania się twarogu z kwaśnego mleka przegrzeje się, bakterie mleczne zginą. W takim przypadku do uzyskanej serwatki mlecznej należy dodać trochę [około jednej łyżeczki) kwaśnej śmietany. W śmietanie zawsze występują zdrowe bakterie mleczne. Najlepiej używać śmietany z koziego mleka.

Mieszankę należy przechowywać w ciepłym, ciemnym miejscu. Słój przykrywać tylko kilkoma warstwami gazy, aby nie przenikały muszki winne.

W ciągu dwóch tygodni powstaną niezwykle silne osobniki bakterii kwasu mlekowego. Produkty ich czynności życiowych mają zdolność do regeneracji i oczyszczania powierzchni, na którą trafiają. Dotyczy nie tylko zewnętrznej powierzchni skóry, lecz także powierzchnie w organizmie, włącznie z ocznymi, gardłowymi, usznymi, płucnymi, wewnętrznymi powierzchniami całego układu pokarmowego.

Wieloletnie doświadczenie autora w stosowaniu enzymów ze szczwołu [Szczwół plamisty (Conium maculatum L.) – gatunek trującej rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Nazwy potoczne: pietrasznik plamisty, psia pietruszka, świńska wesz, weszka, szaleń plamisty] do leczenia chorób skóry i innych powierzchni wykazuje jego wyjątkową wartość.

Udowodniono, że stosowanie (w ciągu tygodnia lub dwóch) enzymów ze szczwołu wewnętrznie po pół szklanki 30 minut przed posiłkiem pozwala całkowicie odbudować powierzchnie nabłonkowe zarówno żołądka, jak i całych jelit. 

Rzęski nabłonkowe jelit odrzucają coraz więcej metali ciężkich (dotyczy to ołowiu, rtęci, talu, bizmutu i innych metali).Mogły one wcześniej przeniknąć do organizmu w związku z powstawaniem chlorkow, ktore na tych metalach okazują się nierozpuszczalne. Część metali spośród radionuklidów tworzy z sokami żołądkowymi nierozpuszczalne kompleksy, które tkwią w rzęskach nabłonka i równie łatwo zostają odrzucone przy pomocy enzymów ze szczowłu plamistego.

Enzym z glistnika może stosować zarówno człowiek zdrowy, jak i chory. Ci, którzy chorują na schorzenia sercowo--naczyniowe lub cierpią na nadciśnienie, mogą stosować cały kompleks enzymów uzyskanych na bazie fermentacji bakterii mlecznych. 

Bakterie kwasu mlekowego podczas procesu fermentacji przetwarzają rośliny w taki sposób, że całkowicie znikają ślady nie tylko alkaloidów, lecz również glikozydów. Dlatego powstający kwas stanowi zestaw aminokwasów dysponujących niezwykle leczniczymi właściwościami. Aminokwasy te z jednej strony znacznie stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę, a z drugiej strony stymulują korę nadnerczy w celu wzmożenia wydzielania hormonów adrenaliny, prednizolonu, hydrokortyzonu i noradrenaliny.

Oprócz tego kwaśne aminokwasy sprzyjają rozpuszczaniu hydroksyapatytu Ca10(PO4)6(OH)2 - minerału gromadzącego się w naczyniach krwionośnych i limfie. Dlatego zaproponowane enzymy nie tylko odmładzają naczynia, uwalniając je od głównych soli, lecz odmładzają też cały organizm, na długo przedłużając życie.

Szczególnie cenny jest enzym przygotowany z miłka. Enzym ten powszechnie jest stosowany zarówno do leczenia chorób sercowo-naczyniowych, jak i w celu odmłodzenia organizmu przez rozpuszczanie soli w naczyniach. Taki enzym pije się zazwyczaj bez określonego dawkowania zamiast wody o dowolnej porze dnia i nocy. Jest bardzo przyjemny w smaku, po jego zastosowaniu czuje się odświeżenie i rześkość. Dysponuje on silnymi właściwościami moczopędnymi, co jest niezwykle korzystne przy nadciśnieniu i kamieniach nerkowych. Roślimy zawierające gorycz, takie jak gorczyca, cykoria, sofora japońska, oman, tatarak, rdest ostrogorzki i inne, dysponują silną właściwością stymulującą czynność trzustki, szczególnie pod względem produkcji insuliny i trypsyn.

Z wymienionych roślin można przygotowywać zarówno enzymy, jak i herbaty. Enzymy można przygotowywać też bez zastosowania serwatki mlecznej, lecz do zakwasów zawsze trzeba wykorzystać kwaśną śmietanę (najlepiej kozią). W celu nasilenia czynności wątroby można stosować rośliny zawierające azot (groch, bób, fasolę, soję, soczewicę, koniczynę, łubin, nostrzyk i wiele innych roślin). Można z nich przyrządzić enzymy lub ciasto drożdżowe, z którego można wypiekać bułeczki.

- zainspirowany książką - Borysa Bołotowa Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie

Komentarz - Zdrój Życia

Informacje tekstowe, grafika, zdjęcia i inne materiały zawarte na tej stronie są wyłącznie do celów edukacyjnych.

Celem tej witryny jest promowanie szerokiego zrozumienia i znajomości różnych zagadnień związanych ze zdrowiem. Jej celem nie jest zastąpienie profesjonalnej porady lekarskiej, diagnozy lub leczenia.

Zawsze pytaj swojego lekarza o wszelkie rzeczy dotyczące stanu swojego zdrowia lub leczenia, zanim zaczniesz stosować nowy schemat opieki zdrowotnej i nigdy nie lekceważ profesjonalnej porady medycznej lub nie zwlekaj z jej szukaniem z powodu, tego co przeczyteś na tej stronie.

Informacje znajdujące się stronie bazują na wiedzy i doświadczeniu autora, ale nie powinny być traktowane jako porady medyczne.


 

Pamiętaj! Każda kwestia zwiazana ze sferą energetyczną może być bez przeszód zdiagnozowana. Zadziałam, abyś poczuł się lepiej i podpowiem, jak ten stan utrzymać.

Kamil Kuszewski

Uzdrawianie duchowe, które stosuję aby uzdrowić ciało fizyczne, nie likwiduje skutków choroby, tylko jej przyczyny, dzięki czemu organizm człowieka sam może już włączyć zawarty w DNA system samonaprawczy, który negatywne siły energetyczne wyłączyły, przypuszczając atak na jakiś organ w ciele człowieka. Poprzez duchowe pasma mogę działać na odległość.
Kontakt Kamil Kuszewski

Artykuły » Porady, wskazówkiCzwartek 30 maja 2019

pokaż wszystkie artykuły »

strzałka do góry
Ładuję stronę ...